De eerste noodhulp vanuit Curacao

De eerste weken Noodhulp voor de dieren op Sint Maarten



Nu de eerste maand van intense en heftige noodhulpverlening er op zit willen we jullie graag vertellen hoe dit allemaal is verlopen. Zoals jullie weten was het erg moeilijk hulp te sturen en konden we er niet veel over vertellen om dat dit allemaal een beetje stiekem moest gebeuren! Hierbij het verhaal van Paard in Nood Sint Maarten van de eerste maand:
Toen het geweldige nieuws binnenkwam dat alle paardjes en andere boerderijdieren Orkaan Irma hadden overleeft, begon voor ons de grote stress pas echt! Geen water en nauwelijks te eten… hoe moet dat nu?
Wij wilden natuurlijk zo snel mogelijk hulp in de vorm van water, voer en medicijnen naar Sint Maarten sturen.  Maar hoe moet je zoiets aanpakken? Hulp van de dichtbij gelegen eilanden zoals Puerto Rico was niet mogelijk want zij waren ook zwaar getroffen door orkaan Irma. Hetzelfde gold voor Amerika. De enige manier leek vanaf Curaçao. Maar ook dat was geen makkelijke opgave.
Het grote lobbyen begon. Iedere connectie op Curacao die we maar  hadden hebben we aangeboord en vervolgens gespamd met onze vraag goederen voor de paarden naar Sint Maarten te brengen. Van 7 t/m 10 september leek er nergens een ingang te vinden te zijn om noodhulp goederen voor dieren naar Sint Maarten te kunnen verschepen. Alle noodhulp was (logisch) voorbehouden aan humanitaire hulp en een ingang bij het Rode Kruis konden we niet krijgen. Ondertussen stonden de arme uitgeputte paardjes en boerderijdieren van Seaside Nature Park er maar hongerig en dorstig bij… we vreesden dat , als er niet snel een wonder zou gebeuren, orkaan Irma ze misschien alsnog noodlottig zou worden!
Alexandra en Roderick konden vanuit Sint Maarten zelf niets beginnen aangezien er niet of nauwelijks communicatie met de buitenwereld mogelijk was. Dankzij de hele groep ex stagiaires, ex werknemers en andere vrienden van Seaside Nature Park Sint Maarten (kort gezegd het 'dreamteam') die de handen ineen sloegen als actiegroep heeft het tij toch nog kunnen keren. 
Met het bellen, posten,appen en mailen van de hele wereld aan overheidsinstanties, hulporganisaties en dierenorganisaties kwam er opeens op 11 september  een verlossende hetzij ietwat geheimzinnige tip dat dezelfde dag nog een zeesleepboot, Firmand Alpine genaamd, vanaf Curaçao richting St. Maarten zou vertrekken en wij een pallet noodgoederen boven op het dek mochten zetten voor de dieren! We moesten alleen wel binnen een uur bij de haven staan. We hebben in die dagen ongelooflijk veel partijen ook op Curaçao benaderd voor hulpgoederen zoals hooi, water en voer, maar nog geen concrete partij klaar staan! Dankzij een super accurate spoedlevering van Anper Pet & General Store op Curaçao konden we binnen een uur een pallet hooi zeer stevig omwikkeld met krimpfolie aan boord van de sleepboot in Curaçao laten hijsen met bestemming St. Maarten! Gelukkig kwam er in Nederland via de crowdfunding pagina Paard in Nood Sint Maarten al geld binnen zodat we de vooruitbetaling van de pallet hooi konden realiseren, want je weet: voor niets gaat dan toch kennelijk alleen de zon op! Orkaan Irma of niet.
Het was nog een heel spannende reis want de zee was behoorlijk onstuimig en onze pallet hooi stond bovenop dek liters zeewater te vangen (vandaar de grote hoeveelheid folie). Wat waren we blij en opgelucht toen de pallet goed aankwam in Sint Maarten waar Alexandra en Roderick de Firmand Alpine al de hele dag op stonden te wachten. Wat hebben de beestjes heerlijk gesmuld! Eindelijk een nachtje rustig slapen riepen we met z’n allen!

Heel even rust, maar ja, 1 pallet hooi en 70 paarden en tientallen boerderijdieren, dat is zo op.


Na dit avontuur hebben we heel snel, met dank aan  Ricky Steward neef van Alexandra en Roderick, en een goede vriend van hem, Kevin van Ooijen op Curaçao een verzamelpunt kunnen organiseren zodat we in het vervolg beter voorbereid waren op dit soort buitenkansjes.
Wij zijn daar druk aan het voorbereiden geslagen met goederen inkopen op Curaçao. Een generator zodat er zelfstandig water opgepompt kon worden uit de waterbron onder de grond in het park, planken,spijkers, schroeven en gereedschap voor noodreparaties en hooi natuurlijk. Maar voordat we een nieuwe transportmogelijkheid vanuit Curaçao kregen kwam er supergoed nieuws uit San Juan!
Royal Caribean Cruise Lines zou vanaf San Juan (Puerto Rico)  met het cruiseschip Majesty of the Seas naar Sint Maarten komen om personeelsleden en toeristen te evacueren en noodgoederen te brengen. Deze noodgoederen kwamen van Humane Society International die ons fantastische actieteam ook al benaderd had met als resultaat dat dit cruise schip last minute ook nog eens volgestopt werd met hondenvoer en hooi voor de paarden. Op vrijdag 15 september kwam het cruiseschip aan in Philipsburg! Alexandra en Roderick hebben al het voer opgehaald voor zowel de paarden als de honden en katten en heeft een distributiepunt opgezet voor alle honden en katteneigenaren in problemen op het eiland. De rest van het voer is naar Animal Defenders (asiel) gegaan. Er kwam die dag nog meer goed nieuws… Er kwam weer stromend water uit de kraan! Snel alle grote tonnen voor wateropslag gevuld want je weet maar nooit of dat water zou blijven stromen. Dit water had geen dag later moeten komen want de vijver waar de paarden tot dan toe nog wat uit konden drinken was erg zout geworden. Het gebrek aan vers drinkwater had de paarden en andere dieren ernstig verzwakt. De dieren waren met recht door het oog van de naald gekropen.

De Kapitein van Royal Caribbean Cruise Lines met het hooi voor de paarden

De truck met hooi naast het immense cruiseschip Majesty of the Seas
Niet veel later kregen we weer een mooie tip. We mochten “meevaren” op een vrachtboot richting St. Maarten! Deze boot heette de Don Andres en hij klonk zeker als een redder in nood! Door Orkanen Maria en Jose was het nog een paar dagen onduidelijk wanneer we de goederen nu eindelijk mochten brengen. Neef Ricky en vriend Kevin stonden al een paar dagen in de startblokken om de mooi verpakte pallets met naamstickers af te kunnen gaan leveren.  Een pallet vol met hooi en een pallet met een generator, betonmolen, boormachine, zaag en ander gereedschap om het terrein bij Seaside te kunnen opruimen en de omheining te herstellen.  En eindelijk...Ja! Op 19 september mocht het aan boord. Communicatie met de bootmanager liep een beetje stroef, maar we hadden alle vertrouwen!
 Ricky en Kevin op kantoor bij de haven in Curacao



Rond dezelfde tijd hebben wij ook een tip gekregen van een 20 ft container met hulpgoederen voor dieren op Sint Maarten die toch zou vertrekken vanuit Curacao. Deze goederen waren ingezameld door lieve mensen, bedrijven en maneges in curaçao en naar een Huricane Irma inzamelingspunt op curaçao gebracht. Er zat in deze container ook een flinke hoeveelheid hooi. De container zou meegegeven worden aan vrachtschip M/V Aniek.  Deze container is helaas nooit aangekomen. Last minute is het plan veranderd en zijn alleen een flink aantal zakken hondenvoer per vliegtuig van het Rode Kruis naar Sint Maarten gevlogen. Fijn voor de hondjes, maar natuurlijk jammer voor de paardjes. Tot de dag van vandaag is nog steeds niet duidelijk waar de rest van de goederen nu is. Waarschijnlijk komen deze over een poosje wel boven water.
Alexandra en Roderick hebben een dag lang in de haven op de M/V Aniek gewacht. De Don Andres was soort van spoorloos verdwenen van de maritieme Radar… dat wil zeggen dat volgens de radar de Don Andres helemaal niet in Sint Maarten was, maar in Aruba? We kregen het zoetjes aan behoorlijk benauwd want waar waren onze spullen dan gebleven?
Na veel stampvoeten en doordrammen van Alexandra en Roderick in de haven over vermoedelijk hondenvoer en hooi op de M/V Aniek kregen ze ineens een whatsapp van de marine waarin stond dat ze de 2 pallet op konden komen halen? Nou, als je het nog snapt? De twee pallets van Don Andres waren van de M/V Aniek afgekomen! Maak niet uit! Het is Er! Zoals eerder gezegd die dierenhulpgoederen die op de Aniek zouden staan, zijn er nooit vanaf gekomen maar onze Paard in Nood Sint Maarten spullen gekocht dankzij jullie donaties WEL!
Ondertussen hoorden we van de Seasheppard die naar Curaçao was gekomen om noodgoederen voor dieren naar Sint Maarten te brengen. Van Janet Mulder (dierenactiviste aan boord en initiatiefnemer van de actiegroep Inzameling voor Sint Maartens dieren in Nederland) mochten wij ook spullen meegeven. Daarnaast wilde ze graag ook doneren aan onze activiteiten voor de paarden en heeft onder andere 60 meter hekwerk voor de kinderboerderij meegegeven! Super goed nieuws!
Maar helaas… Uiteindelijk heeft de Seasheppard haar koers veranderd en eerst naar het, door orkaan Maria, zwaar getroffen Barbuda en Dominica gegaan. We stonden daar volledig achter, de verwoesting daar is ook enorm, maar omdat we bang waren dat Seasheppard leeg zou zijn alvorens in Sint Maarten aan te komen zijn de  spullen voor Seaside Nature Park  last minute van boord gehaald en op gepikt door Kevin en Ricky.  Wij moesten toch wel een brokje teleurstelling dapper wegwerken maar gingen daarna weer volle bak aan de slag om transport voor deze spullen te zoeken. Het goede nieuws was dat we, van Janet Mulder, een mooi bedrag ter beschikking hadden gekregen om voor de paarden van Seaside Nature Park en de honden en katten op Sint Maarten extra voer en medicijnen te gaan kopen. Nu nog de boot….
En wat een geluk weer; een mooie tip over een charter die door overheid van Curaçao  ingehuurd was voor nog een tripje St. Maarten. Deze boot,  M/V Cygnus genaamd,  zou op 4  oktober vertrekken van Curaçao.  Dankzij de bijdrage van Janet Mulder en de fantastische inkoopacties van Mirjan Steppenwoolde van Rescue Paws Curaçao  hadden we een grote hoeveelheid Alfalfa cubes kunnen klaarzetten waar de paardjes zeker 4 weken mee vooruit zouden kunnen. Hiernaast zat er bij deze zending ook veel verband, medicijnen voor paard en hond en voer voor de andere boerderijdieren en natuurlijk het achtergebleven hekwerk! Uiteindelijk is de M/V Cygnus op 7 october in Sint Maarten aangekomen met alle goederen!
 Het hekwerk aangeschaft door Janet Mulder
De pallets hondenvoer en alfalfa cubes
We zijn blij dat de paardjes nu even vooruit kunnen en dat wij ons nu kunnen focussen op de container die binnen een week vanuit Nederland naar Sint Maarten gaat vertrekken dankzij Eddy Schut van Global Warehouse Services. Deze staat boordevol waardevolle noodhulp goederen die we dankzij alle geld-donateurs maar zeker ook goederen- donateurs hebben kunnen voorbereiden.
Grote dank aan iedereen die geholpen heeft op wat voor manier dan ook in deze noodhulp fase! Het is gelukt! Alle paardjes hebben het overleefd en afgezien van wat schrammen hier en daar zijn ze ongeschonden uit de strijd gekomen. Ze hebben natuurlijk een flinke klap gehad maar het gaat iedere dag een beetje beter met ze. De wonden helen en de buikjes worden weer gevuld. Dit allemaal dankzij jullie! Het was een intense en spannende tijd en er waren momenten dat we echt wel even bang geweest zijn dat het niet zou lukken. We weten dat we er nog lang niet zijn, we gaan keihard door en zullen jullie hulp nog meer dan eens nodig hebben! We gaan nu beginnen met de wederopbouw. Het is tijdens dit intense orkaanseizoen meer dan ooit duidelijk geworden dat we moeder natuur met respect moeten behandelen. Wij gaan ons dan ook keihard inzetten om met deze wederopbouw te kiezen voor milieuvriendelijke, duurzame en veilige materialen. We proberen op deze manier een steentje bij te dragen aan een betere wereld..













Reacties

Populaire posts van deze blog

De alles verwoestende orkaan Irma, de paarden op Sint Maarten en wat er toen gebeurde!

Media aandacht voor onze actie Paard in Nood Sint Maarten

Het verhaal van Alexandra, eigenaresse van Seaside Nature Park